1952, How It Starts

Een hele avond Simplistisch Verbond. Donderdag 23 december 1976 VPRO. Persiflage op een moderne religieuze bijeenkomst, die zijn oorsprong vindt in de verheerlijking van de Amanita Muscaria; de vliegenzwam. De grote paddenstoelen zijn vier en een halve meter hoog

De Nieuwe Koning, toneelstuk voor kinderen, donderdag 28 april 1977 VPRO. Koningen en Gluipers; over de neveneffecten van het leiderschap. Groot doolhof van schuimplastic bladeren en tempex bomen.

Donderdag 28 april 1977 VPRO. Van Kooten en De Bie, op een geheel verzorgde vakantie naar een pool landschap, in hun iglo ‘Iglette Colibrie’. Tempex ijsschotsen, ruim 10.000 liter water en een iglo als zomerhuisje.

1978 VARA, Freek de Jonge en Bram Vermeulen. 1979 TROS Pipo

De beide dames, en Jaap Drupsteen, VPRO 1979. De pratende lynx, speelt een hoofdrol in een van de verhalen. In de sokkel zit een poppenspeler met een monitor. Kop en  armen van de lynx zijn van binnenuit te bewegen. De lynx is geboetseerd, in de gips mal in latex afgegoten, bekleed met stof en in model geknipt!

Cinevisie NOS januari 1979. Peter Faber en Frankenstein. Terwijl ik in de studio bezig was, met de filmset, kwam er iemand binnenlopen die zich meer dan anderen, interesseerde voor wat ik deed. Toen ik hem vroeg naar de reden, zei hij: ‘Ik zal me even voorstellen, ik ben Peter Faber, ik ga het presenteren’.

Komt Rijk Komt Raad 1983 AVRO. De serie (geregisseerd door Bob Rooyens), wordt na de eerste uitzending wegens te pikante scènes van het scherm gehaald.

December 1982. Kopie (tempex), van een Chinese boogschutter, uit de archeologische vondst van 1909 terracotta figuren, opgegraven in 1974.

Gouden Kalf, 30 september 1983 NPO VPRO. Half-reliëf van tempex, voor dieptrek afdruk, bestemd voor het decor van het Nederlands Filmgala Utrecht. (In 1966 zaten Theo Mackaay en ik, samen in dezelfde  klas, op de IVO school in Utrecht, zeventien jaar later sta ik een kopie te maken van zijn gouden kalf?)

Inhoud wissel

1983 VARA,Willem Ruis Lotto Show. Kopie van een tuinkabouter (tempex), waarin Willem Ruis het programma zou aankondigen. Wegens het overlijden van zijn moeder, gaat deze show niet door.

Circusdoek, voor de Willem Ruis show, op de doekenlift van het decoratie-atelier, wat later omgebouwd werd tot studio, waar o.a. LINGO werd opgenomen.

1984 KRO Klassenwerk. Boze brieven, over de herten die in een vorige aflevering te zien waren. ‘Schande, dat daar echte, opgezette herten voor gebruikt waren’. De herten, waren echter van tempex gemaakt. De koeien mochten dus  vooral niet levensecht zijn, wel moest er echte melk uit de uiers komen!

1984 AVRO, SHOW v/d MAAND Veilig Verkeer, De zebra kop, die ik gemaakt heb voor dit programma, is cadeau gedaan aan Pieter van Vollenhoven.

1984 TROS Marco Bakker, Masker in opdracht van de Belgische decorontwerper Misjel Vermeiren

1984 NCRV Bokkensprongen, uitvergroting bestek.(vork en lepel geperst in tempex mal)

 

1985 VARA Kinderen voor Kinderen, uitvergrote kleurpotloden. (tempex

1985 TROS Stedenspel Arend, (schuimplastic)

1986 VARA Drie Vrouwen (achterdoek)

1987 TROS Stedenspel Karikaturen van Henny Huisman, Ron Brandsteder Tineke de Nooij, Dick Passchier, Jos Brink en Sonja Barend. De kandidaten droegen de koppen achterstevoren, evenals de kostuums, zodat het leek of ze achteruit liepen. In dit spel was het de bedoeling om taarten via een gladde, schuine helling van de ene naar de anderenkant te brengen. (de koppen zijn geboetseerd, in latex afgegoten in een gips mal en verder afgewerkt).

Hilversum
Engeland

 

1987 Spitting Image, het was de bedoeling, om ook in Nederland een Spitting Image te maken, uiteindelijk ging het niet door. (Links en rechts afbeeldingen van het atelier in Engeland.)

Engeland
Engeland

 

1989 VARA De Belastingtelefoon, kop van Minister Ruding, waar Henk Tilder, de ontwerper, mee door het programma liep. (kop geboetseerd en afgegoten in latex in gips mal)

Links, tweede Venus van Milo (tempex), de eerste was voor Top Pop in 1981. Rechts, achterdoek, KRO en een fantasieboom, (tempex)voor een liedje,  voor Kinderen voor Kinderen 9, VARA

1989 Uitmarkt Amsterdam. In het kader van de verzelfstandiging van het NOB, voor Heineken, voor de Uitmarkt in Amsterdam,  hand met  dienblad en glazen; totaal zes meter hoog. Door de drukte, uitbesteed, heb ik als art-director het project begeleid en bij het NOB gedecoreerd. 

1990 NCRV de zomer van ’45. De opschriften voor deze serie, moesten veranderd worden, omdat de familieleden van de gesneuvelden niet wilden dat hun namen in beeld kwamen. (opschriften uit 1 cm dik tempex.)

1990 VPRO, Smartlappen. Op een schetsmatige manier, de Trevifontein, voor een liedje uit dit programma. Ook dit atelier bestaat niet meer en doet tegenwoordig dienst als restaurant.

Twee oren voor een billboard voor de Rai in Amsterdam.

          1990 Sony ‘Je weet niet wat je hoort’.                (oren bewegen!)

1990 Les Misérables. Joop van de Ende wilde dat de zaal in Theater Carré voor ‘Les Misérables’ werd aangepast, omdat je vanaf de zijkanten het podium, wat al naar voren gebracht was, niet goed kon zien. Daarom werden de randen bovenin Carré nagemaakt en met rode gordijnen  schuin Carré ingebracht.

Ik heb  de rand geboetseerd aan de hand van foto’s, die ik in Carré gemaakt heb. Daarna afgegoten in latex, waar de kunststofafdeling  er weer een diep trek van gemaakt heeft. De diep trek is op een houten bekisting gemonteerd, gedecoreerd en uiteindelijk omhoog gehesen in Carré.

Edison Populair 1991 Veronica.

Het originele figuurtje van Thomas Edison, ontworpen door Pieter d’Hont in 1960, heb ik uitvergroot tot 3 meter hoog.

origineel

1991 Flevohof. Voor één van de lokaties op het Flevohof, heb ik een achtervoet gemaakt, Hiervoor ben ik naar een abttoir geweest om enige voorstudies te maken.

1992, voor een verwarmingsbedrijf, bestaand beeldje uitvergroot.

1992 RTL4 Verjaardagsshow. (Zeeman), gepresenteerd door Sandra Reemer.

Twee Egyptische katten, twee sokkels, vier zuilen met basement en kapiteel.

                      1992 TROS,                                Natte Neuzen Show, Martin Gaus. 

(De katten zijn bedoelt als grap, omdat het in deze show uitsluitend om honden gaat.)

 

1992 VARA  Schreeuw van de Leeuw, ontwerper, Chris Koolmees

1993 Rembrandt Award Veronica.

Draaien van de helft van een tempex bol. (op deze manier heb ik van alles gedraaid, eieren, vazen, basementen, kapitelen, enz.)

1997 SHOWBIZ CITY, droomproject van Joop van den Ende, fontein met paarden, voor het Italiaanse restaurant!

1998, 16 December Sportgala Studio Sport NOS. Jaap Eden, twee maal, gespiegeld, vier meter hoog.

Samen met beeldend kunstenaar Joop Jongbloed.

Alle zwart-wit foto’s zijn gemaakt door de voormalige fotodienst van de NTS/NOS/NOB. De kleuren foto’s heb ik zelf gemaakt, de video-fragmenten uit de Natte Neuzen Show, toen destijds uitgezonden door de TROS, heb ik zelf opgenomen. De video-fragmenten van de NOB-video, komen uit De Sfeermakers Decor/ NOB decorproductie 1999, die toen aan ons is uitgereikt.